ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΕ ΤΟ ΚΙΛΟ…WATT! ΝΙΣΑΦΙ ΠΙΑ!!! ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 3/11 ΣΤΙΣ 10:30 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/11 ΣΤΙΣ 10:30 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ
Μας κλέβουν τη ζωή με το κιλό…watt!
ΝΙΣΑΦΙ ΠΙΑ!!!
Το κράτος και το κεφάλαιο, ανέκαθεν και ολομέτωπα, για να ενισχύσουν ή να διατηρήσουν τα συμφέροντά τους, έχουν τους μηχανισμούς να επιτίθενται στον κόσμο των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων. Η επίθεση, όμως, που γίνεται στις καθημερινές βασικές ανάγκες, είναι κομβικού χαρακτήρα, καθώς αποτελεί τον κύριο λόγο εξαθλίωσης της κοινωνίας. Σίγουρα σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η στέγαση, το νερό και το ρεύμα, που – για την ώρα – υποχρεούμαστε να πληρώνουμε. Ας εστιάσουμε, για παράδειγμα, στην ανάγκη για θέρμανση και μετακίνηση, για να κατανοήσουμε τί οικονομικά παιχνίδια παίζονται πίσω από όλο αυτό.
Τι γίνεται με την ΔΕΗ;
Η επίθεση εντείνεται, όταν το 2000, η ΔΕΗ σε μια προσπάθεια να αποκρατικοποιηθεί μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία. Έτσι, είχε πια την δυνατότητα να εισαχθεί στο χρηματιστήριο! Το γεγονός αυτό έδωσε το πράσινο φως στη σταδιακή ιδιωτικοποίησή της και αργότερα το 2010 στην ίδρυση του ΕΣΑΗ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας). Σε αυτόν τον σύνδεσμο συμμετέχουν πολλές ιδιωτικές εταιρίες που αρχίζουν να ανταγωνίζονται την ΔΕΗ πχ ELPEDISON, MYTILINEOS, ΗΡΩΝ, MOTOR OIL HELLAS και άλλες. Εντωμεταξύ η ΔΕΗ, παρά την έντονη εμφάνιση των εταιριών, στο ανταγωνιστικό προσκήνιο του εμπορίου του ηλεκτρικού ρεύματος συνέχιζε να έχει την καλύτερη σχέση προσφοράς-ζήτησης. Αργότερα, η ακόρεστη ανάγκη της ΔΕΗ, για κερδοφορία και ανταγωνισμό, την οδήγησε στο να αυξήσει σταδιακά τις τιμές. Κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018 έβαλε το λιθαράκι της στις περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις με την απελευθέρωση της αγοράς και την ίδρυση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (Ε.Χ.Ε.). Αρμόδια για την εποπτεία του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας είναι η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) η οποία τουλάχιστον σε ελλαδικό επίπεδο είναι υπεύθυνη για την ασυδοσία που συμβαίνει γύρω από τις αυξήσεις των τιμών. Στην συνέχεια, (η ΔΕΗ) ιδιωτικοποιήθηκε στο μεγαλύτερο κομμάτι της, γεγονός που κανονικοποιήθηκε σύντομα. Οι διάφορες ιδιωτικές εταιρίες συμμετέχουν στο χρηματιστήριο της ενέργειας. Τουτέστιν ο ένας χτυπάει τις τιμές του άλλου. Το Χρηματιστήριο της Ενέργειας ,τόσο σε τοπικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθίσταται κύριος αρμόδιος που καθορίζει την κοστολόγηση του ρεύματος, ασχέτως του τρόπου παραγωγής του (π.χ. πετρέλαιο, φυσικό αέριο, Α.Π.Ε, λιγνήτης κ.α). Μάλιστα τα ποσοστά των μετοχών της ΔΕΗ που ανήκουν στο κράτος έχουν μειωθεί κατά πολύ. Έτσι βλέπουμε διαρκώς τις φαινομενικά ανεξήγητες αυξομειώσεις στην τιμή του ρεύματος.
Για τον μήνα Νοέμβρη η ΔΕΗ παρουσίασε πρώτη τα νέα τιμολόγια κατά τα οποία φαίνεται ότι η αύξηση στο οικιακό τιμολόγιο αγγίζει το 10%-20%. Αυξήσεις στις τιμές ανά κιλοβατώρα θα ακολουθήσουν όλες οι εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με αποκορύφωμα την WATT & VOLT που η αύξηση αγγίζει το 30-40%
ΑΚΡΙΒΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ!
Η πάγια ρητορική των κρατών είναι, πως λόγω του πληθωρισμού, της αυξημένης ζήτησης και κατανάλωσης, των γεωπολιτικών εντάσεων (π.χ. πόλεμος σε Ουκρανία, Παλαιστίνη) και γενικότερων κρίσεων (π.χ.“υγειονομική”), οι τιμές δεν μπορούν να είναι ίδιες. Πώς τυχαίνει βέβαια τις περισσότερες φορές να είναι ανοδικές είναι ένα καλό ερώτημα. Ο πληθωρισμός χρησιμοποιείται επανειλημμένα, ενώ παρουσιάζεται σαν ένα αναπόφευκτο μοιραίο γεγονός. Όπως, ας πούμε, ο κεραυνός που χτυπάει τη γη! Στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα κρατικών στρατηγικών προς όφελος του οικονομικού συστήματος που υπερασπίζονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που χρησιμοποιείται διαχρονικά είναι η δικαιολογία της ενεργειακής κρίσης. Στη περίοδο αυτής της υποτιθέμενης κρίσης, η επίθεση έγινε, και συνεχίζει να γίνεται, πιο αδυσώπητη. Σκοπός προπάντων είναι η κερδοφορία των ισχυρών, αλλά και η θεσμοθέτηση νομικών πλαισίων που θα διατηρήσουν την θέση τους.
Η ΜΟΝΗ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΞΙΚΗ!
Το ρεύμα λοιπόν είναι εμπόρευμα και αποτελεί προνόμιο των προνομιούχων της αστικής τάξης. Με πενιχρούς μισθούς πώς θα καλυφθούν οι καθημερινές απαιτήσεις; Το τοπίο είναι ξεκάθαρο και η έμμεση μείωση μισθού, ή σύνταξης, είναι πληγή. Το μεγαλύτερο μέρος του μισθού αναγκαζόμαστε να το δώσουμε για να καλύψουμε απαραίτητες ανάγκες για την διαβίωση μας, όπως αυτή της ηλεκτροδότησης της κατοικίας μας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αυξομειώσεις τοποθετούνται αναλογικά σε όλα τα επίπεδα (όπως πχ αύξηση ρεύματος-αύξηση βασικών προϊόντων στο σούπερ μάρκετ). Οι γελοίες αυξήσεις μισθών, που παρουσιάζονται ως βούτυρο στο ψωμί μας, δεν επαρκούν για να καλύψουμε τις παραπάνω αυξημένες τιμές. Και τί γίνεται όταν κάποιος εργαζόμενος, φοιτητής, ή άνεργος δεν έχει αυτά τα λεφτά για να καλύψει τους λογαριασμούς; Οι ιδιωτικές εταιρίες και τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δεν διστάζουν να σου κόψουν το ρεύμα μέχρι να πληρώσεις τα οφειλόμενα. Όσο για τα επιδόματα, τύπου power pass: είναι δυσανάλογα σε σχέση με τα ποσά που δίνουμε για τις αυξήσεις του ρεύματος! Όλα αυτά τα ψευτοεπιδόματα κυρίως στοχεύουν στην διαφύλαξη των κερδών του κεφαλαίου, εν ονόματι του ανθρωπιστικού προφίλ, που το κράτος υποκρίνεται ότι έχει, και την προσπάθεια παραπλάνησης της εργατικής τάξης, ώστε να πειθαρχήσει και να μην σηκώσει αντιστάσεις.
ΛΟΙΠΟΝ…ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΑΓΕ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;
Δεν αντέχω άλλο και τι να κάνω; Ερωτήματα που υπάρχουν και ταλανίζουν τα μυαλά μας. Κι όμως υπάρχουν απαντήσεις…
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ: Τίποτα δε μπορεί να συμβεί αν δε συναντηθούμε με τους συναδέλφους μας για να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με την καθημερινή εκμετάλλευση που δεχόμαστε στους χώρους εργασίας μας. Όπως και η ενέργεια, έτσι και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είμαστε εμπορεύματα στην αχόρταγη καπιταλιστική μηχανή. Η συνεχόμενη φτωχοποίηση και η οικονομική εξαθλίωση της κοινωνίας προκύπτει κυρίως απ’ τους άθλιους μισθούς. Όταν δεν πληρώνεσαι αξιοπρεπώς, τότε δεν έχεις να πληρώσεις το ενοίκιο, το ρεύμα, το νερό. Σε πολλές περιπτώσεις μετράς τα φραγκοδίφραγκα για να καταφέρεις να έχεις ένα πιάτο ζεστό φαγητό! Να μη μιλήσουμε για τις ανάγκες των παιδιών… Φυσικά και υπάρχει υπεύθυνος γι’ αυτό: Τ’ ΑΦΕΝΤΙΚΑ! Μπροστά στην πολύ καλά οργανωμένη δύναμη κράτους-αφεντικών, είναι ανάγκη, οι προλετάριοι να δημιουργήσουμε αντιστάσεις, καθώς και να διεκδικήσουμε. Με ταξικό προσανατολισμό και κοινωνικές αναφορές, να εναντιωθούμε στην κλοπή του μισθού μας από τα αφεντικά. Να καταφέρουμε να οργανώσουμε μαζικές απεργίες διαρκείας παλεύοντας για την αύξηση των μισθών και μείωση του κόστους ζωής.
ΛΑΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ: Να συναντηθούμε με τους γείτονές μας. Να χτυπήσουμε το κουδούνι στον διπλανό, στην ηλικιωμένη απ’ τον τρίτο, στους απέναντι με τα τρία παιδιά, και στη φοιτήτρια, στο ισόγειο, που είναι άνεργη! Να δώσουμε ένα ραντεβού στην πλατεία της γειτονιάς μας και να το καθιερώσουμε. Μέσω αυτών των διαδικασιών να σχεδιάζονται οι συλλογικές αντιστάσεις και να δομούνται οι οργανωμένες διεκδικήσεις για τη μείωση ρεύματος μέχρι την ολική απελευθέρωση του. Να ανοίξουμε συζητήσεις για τους αυξημένους λογαριασμούς και για το ότι χρωστάμε για να ταϊσουμε τα παιδιά μας. Θα είναι μια ευκαιρία να οργανώσουμε το μπλοκάρισμα των πλειστηριασμών και των εξώσεων και να φτιάξουμε ομάδες/επιτροπές επανασύνδεσης του ρεύματος σε νοικοκυριά που τους το έχουν κόψει.
Αυτοοργανωμένες συνελεύσεις, που να δημιουργούνται και να συμμετέχουν άνεργοι, εργαζόμενοι και φοιτητές κι όχι τα αφεντικά, οι εταιρείες και ο δήμος. Εξάλλου άμα δεις λίγο πιο προσεκτικά, έχουμε περισσότερα κοινά με την κυρία απ’ τον τρίτο, που τη βγάζει δεν τη βγάζει με τη σύνταξη των 400 ευρώ, παρά με το αφεντικό μας! Για την “ακρίβεια”: η τσέπη μας το ξέρει…
ΑΥΤΟΜΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ: Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μαζικές και οργανωμένες κινήσεις. Η αυτομείωση είναι μια πράξη ξεκάθαρα αντιθεσμική και αποτελεί έναν ισχυρό αγώνα διεκδίκησης της μείωσης των τιμών στο εδώ και το τώρα. Είναι μια μορφή ταξικού αγώνα, που στην ουσία τα υποκείμενα αρνούνται να καταβάλουν μέρος του συνόλου των τιμών – ή και ολόκληρου του ποσού. Αφορά βασικά αγαθά όπως ηλεκτρισμός, τρόφιμα, ενοίκια, μεταφορές. Η πράξη της αυτομείωσης συνίσταται πολύ απλά στη πληρωμή της υπηρεσίας/αγαθού στην παλιά τιμή ή σε μειωμένη τιμή ή και χωρίς καθόλου αντίτιμο (βλ. αγώνες για αυτομείωση στην Ιταλία). Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο εχθρός δεν είναι άλλος από αυτούς που πλουτίζουν πάνω στα ματωμένα από τη 10ωρη εργασία κορμιά μας και τις κεφαλαιούχους εταιρείες που ρυθμίζουν τα ποσά χρέωσης. Να μην τους χαριστούμε. Να μειώσουμε οι ίδιοι/ες τις τιμές!
ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΕΓΗΣ: Μια κατάληψη στέγης εναντιώνεται εξαρχής στην ιδιοκτησία. Μέσα σε αυτές δεν υπάρχουν ανταγωνιστικές σχέσεις, όπως έχουν οι ενεργειακές εταιρείες μεταξύ τους. Αντιθέτως! Γίνεται αγώνας για την εξάλειψη του ατομικισμού και της ιδιώτευσης, που κράτος και κεφάλαιο προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Καλύπτεται η βιοτική ανάγκη για στέγαση. Είναι ακόμη ένα μέσο άρνησης των εκβιασμών των ενοικίων και της πληρωμής των κοινωνικών αγαθών (ρεύμα, νερό). Η αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων να γίνεται με τη λογική της συλλογικής, ισότιμης χρήσης. Αποτελεί μία απάντηση στα καθημερινά προβλήματα και παράλληλα έναν αξιοπρεπή αυτοοργανωμένο τρόπο διαβίωσης.
ΠΟΙΟΣ ΚΛΕΒΕΙ ΠΟΙΟΝ;
Το Σάββατο 30/09/23 ξημέρωσε ακόμα ένα δυστοπικό πρωινό, καθώς βρήκε τα συντρόφια από την κατάληψη του Ευαγγελισμού(Ηράκλειο Κρήτης), αντιμέτωπα με την εκκένωση του κτηρίου όπου τόσα χρόνια οργάνωναν αντιστάσεις μέσω διαδικασιών, πολιτιστικών δομών, διαδηλώσεων κα. Εκτός από κοινωνικό κέντρο, ο Ευαγγελισμός λειτουργούσε και ως κατάληψη στέγης. Τα άτομα κάλυπταν τις ανάγκες της στέγασης, με ελεύθερο ρεύμα και νερό. Μετά την απομάκρυνσή τους κατηγορούνται για ρευματοκλοπή. Ας γελάσουμε!!! Μα πώς μπορεί κάποιος να μιλάει για “κλοπή”, όταν το ρεύμα, όντας κοινωνικό αγαθό θα έπρεπε να είναι ελεύθερα προσβάσιμο σε όλη την κοινωνία; Ποιοι είναι οι κλέφτες; Εμείς που αντιστεκόμαστε σ’αυτή την εξαθλίωση ή το Κράτος και το Κεφάλαιο που κατά κόρον κλέβει τα πάντα από την κοινωνία, ακόμα και τις ίδιες μας τις ζωές;
ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ
ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ
ΦΤΩΧΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΔΕΙΑ ΣΠΙΤΙΑ
*Αφορμή για τη συγκεκριμένη παρέμβαση στάθηκε η εκκένωση της κατάληψης του Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο της Κρήτης και η κατηγορία προς το πρόσωπο των συντρόφων σχετικά με τη ρευματοκλοπή. Στέλνουμε σίνιαλο αλληλεγγύης.
Επικοινωνία: stegi.antiviosi@espiv.net
fb: Κατάληψη Αντιβίωση
Συνέλευση Κατοίκων της Κατάληψης Αντιβίωση