ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ 40 ΑΠΟΛΥΜΕΝΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

Πριν μερικές μέρες η δημοτική αρχή της πόλης πραγματοποίησε μαζικές απολύσεις σε 40 εργαζόμενες της καθαριότητας των σχολείων. Συγκεκριμένα, για τη σχολική χρονιά 2022-2023 αποφασίστηκε η πρόσληψη μόλις 101 καθαριστριών πλήρους απασχόλησης και 25 καθαριστριών με ημιαπασχόληση σε αντίθεση με την περσινή χρονιά που απασχολούνταν 166 συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους, 40 καθαρίστριες απολύονται και 25 βλέπουν το μεροκάματο να μειώνεται στο μισό. Τα μέλη της οικονομικής επιτροπής το δηλώνουν σαφώς: αρκεί μία καθαρίστρια ανά 145 μαθητές και μαθήτριες στα σχολεία των Ιωαννίνων!
Την Πέμπτη 21 Ιούλη έγινε κινητοποίηση έξω από το δημαρχείο από τη Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών νομού Ιωαννίνων σε συντονισμό με άλλες οργανώσεις και συλλόγους.
Οργή μας προκαλεί η σεξιστική επίθεση του αντιδημάρχου του δήμου Ιωαννιτών Βαγγέλη Πήχα, ο οποίος έσπρωξε απολυμένη καθαρίστρια όταν αυτή εισήλθε για να διαμαρτυρηθεί για την απόλυσή της σε αίθουσα του δημαρχείου όπου ο δήμαρχος Μ.Ελισάφ έδινε συνέντευξη τύπου.
Οι απολύσεις αυτές, αποτελούν μέρος μιας γενικευμένης επίθεσης στον τομέα της εργασίας. Μειώσεις ωραρίων,πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, ανασφάλιστη και υποασφαλισμένη εργασία,περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Όλα αυτά μάλιστα σε μία περίοδο που το κόστος ζωής έχει αυξηθεί δραματικά μέσω των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά.
Από τη μεριά μας, με προτάγματα την αντίσταση και την αλληλεγγύη, στεκόμαστε δίπλα στις σχολικές καθαρίστριες που δίνουν τον αγώνα τους για μονιμοποίηση, πλήρη εργασία με όλες τις νόμιμες αποδοχές και προσλήψεις στον κλάδο.
ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
(Φωτογραφία από πανό που αναρτήθηκε απέναντι από το νέο νηπιαγωγείο δίπλα από την Κατάληψη Αντιβίωση)