Υπάρχει μια θέση στης Παμβώτιδας τον πάτο για κάθε σεξιστή και άντρα βαρβάτο

 

Υπάρχει μια θέση στης Παμβώτιδας τον πάτο

για κάθε σεξιστή και άντρα βαρβάτο

Στις 10/12/2015 λαμβάνει χώρα στην πόλη των Ιωαννίνων ένα ακόμα περιστατικό σεξιστικής βίας και μισογυνισμού: τρεις Γιαννιώτες ρίχνουν στη λίμνη έγκυο γυναίκα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της γυναίκας, αυτουργοί της πράξης ήταν ο σύντροφός της και οι φίλοι του (και άλλοι δύο οι οποίοι καταζητούνται), ενώ σκοπός της επίθεσης ήταν να αποβάλει. Από την άλλη, οι συλληφθέντες και κατηγορούμενοι για την επίθεση, ισχυρίστηκαν ότι η γυναίκα έκανε απόπειρα αυτοκτονίας και τους κατηγόρησε για λόγους εκδίκησης. Η υπόθεση επιχειρήθηκε να θαφτεί από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ στην πόλη κυκλοφορούσαν σχόλια που κάνανε λόγο για «περίεργη υπόθεση» και για το ότι η γυναίκα που δέχτηκε την επίθεση ήταν χρήστρια ναρκωτικών.

Η επίθεση αυτή δε μας «σοκάρει» και «ούτε πέφτουμε από τα σύννεφα». Οι λεκτικές και σωματικές επιθέσεις, η νομιμοποίηση της κουλτούρας του βιασμού, του ξύλου και της ενδοοικογενειακής βίας, η ψυχολογική καταπίεση και οι εκβιασμοί, οι σεξιστική αντιμετώπιση και ο μισογυνισμός, αποτελούν καθημερινότητα των γυναικών. Γυναικών που δε φοράνε μπούργκα και δε βρίσκονται σε κάποιο μέρος μακρινό, αλλά εδώ. Σε μια κοινωνία άκρως πατριαρχική, που δεν έχει κανένα πρόβλημα να κατηγορήσει το θύμα όταν αυτό είναι γυναίκα, είτε γιατί «της άξιζε» ή γιατί «τα ‘θελε και τα ‘παθε», είτε γιατί «είναι τρελή και λέει ψέματα».

Για αυτό και δε μας εκπλήσσουν οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων (και τα σχόλια περί «περίεργης υπόθεσης» που κυκλοφόρησαν στην πόλη), οι οποίοι εμπεριέχουν μπόλικη από τη σεξιστική θεώρηση της «γυναίκας αράχνη» στα δίχτυα της οποίας έχει μπλεχτεί ο «κακόμοιρος ο άντρας» και η οποία θέλει να τον «εκδικηθεί» (σύμφωνα με μια άλλη  σεξιστική αντίληψη, κατά την οποία η πεμπτουσία στη ζωή μια γυναίκας είναι η ύπαρξή της μέσα από τη σχέση της με έναν άντρα). Αν και για εμάς μικρή σημασία έχει το αν η επίθεση που δέχτηκε αυτή η γυναίκα είναι σωματική ή λεκτική ή ψυχολογική. Το είδος της έμφυλης βίας δε μετριάζει το μέγεθος, ούτε υποβαθμίζει το γεγονός.

Όπως επίσης, δε μας προκαλεί έκπληξη η έντεχνη αναπαραγωγή της φημολογίας για το αν η γυναίκα που δέχτηκε την επίθεση είναι χρήστρια ναρκωτικών ή όχι (στα πλαίσια της αμφισβήτησης της μαρτυρίας της). Είθισται, άλλωστε, οι τοξικοεξαρτημένοι να θεωρούνται από ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας, τα λεγόμενα τους και η κρίση τους να αμφισβητούνται, να περιθωριοποιούνται και να αντιμετωπίζονται ρατσιστικά.

Ένας εκ των δραστών είναι ο Λαμπρούκος Σφενδύλας, γνωστός φασίστας και εθνικιστής, ο οποίος το 2012 εμφανιζόταν ως πρωτοπαλίκαρο του νο2 της χρυσής αυγής Χρήστου Παππά. Συνήγορος υπεράσπισης των τριών παλικαράδων ανέλαβε ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων Χάρης Λαζάνης και υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Αν και οι πολιτικές θέσεις των εν λόγω κυρίων εγκολπώνουν πέρα για πέρα τις σεξιστικές αντιλήψεις και δικαιολογούν τη βία ενάντια των γυναικών, δεν είναι οι μοναδικοί θιασώτες και υπερασπιστές  αυτών.

Εμείς από τη μεριά μας οφείλουμε να δημιουργούμε αντιστάσεις ενάντια σε κάθε σεξιστή και μισογύνη ανεξάρτητα των πολιτικών, κοινωνικών και ταξικών καταβολών που μπορεί να έχει οποιοσδήποτε θιασώτης της έμφυλης βίας.

 

Οι Μάγισσες της Λίμνης

γενάρης 2016

charis_lazanis_-_lamproykos_sfendilas