ΟΥΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ ΟΥΤΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΟΙ

ΟΥΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ ΟΥΤΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΟΙ

Η εταιρεία της Ανακύκλωσης ανακοίνωσε την απόλυση του 40% των εργαζομένων της στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων. Δεν είναι οι δουλειές που πέσανε έξω, ο Δήμος φροντίζει να εξασφαλίζει εγγυημένες ποσότητες πρώτης ύλης στο εργοστάσιο: πρόκειται για τα σκουπίδια που πετάμε όλοι/ες μας στους μπλε κάδους. Η εταιρεία πιθανά να προσβλέπει στην αντικατάσταση τους με πιο φθηνούς, ευέλικτους, αναλώσιμους εργαζόμενους, ενοικιαζόμενους από δουλεμπορικές εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση η εντατικοποίηση στις βάρδιες θα είναι δεδομένη.

Η τακτική της αντικατάστασης εργαζομένων με πιο φθηνούς υπαγορεύεται από την καπιταλιστική αναγκαιότητα της μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε να διατηρούνται υψηλά τα ποσοστά κέρδους. Η ακόρεστη δίψα των αφεντικών για κέρδη δε σταματά στην υποτίμηση των μισθών, αλλά επεκτείνεται στην ίδια μας τη ζωή. Στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης του Ασπρόπυργου, επίσης ιδιοκτησίας Λαζόπουλου, έχουν καταγραφεί 2 θάνατοι εργατών και αρκετοί ακρωτηριασμοί. Είναι το ίδιο εργοστάσιο που πέρυσι το καλοκαίρι πρόσφερε στους Αθηναίους ένα τοξικό νέφος λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε τις εγκαταστάσεις του.

Στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων τα αφεντικά της Ανακύκλωσης έχουν στο πλευρό τους τη δικαιοσύνη, που κηρύσσει τις απεργίες παράνομες , αλλά και τους μπάτσους, που επανειλημμένα έχουν χτυπήσει και συλλάβει απεργούς και συμπαραστάτες. Δε λείπουν και οι προσπάθειες της εργοδοσίας να διασπάσει τους εργαζόμενους, στρέφοντας το ένα κομμάτι ενάντια στο άλλο. Δεν παραβλέπουμε την ευθύνη του Δήμου Ιωαννιτών, ο οποίος στις συμβάσεις αποκλειστικής συνεργασίας με την Ανακύκλωση ρυθμίζει επακριβώς τους οικονομικούς όρους κερδοφορίας του Λαζόπουλου (τιμή ανά τόνο, εγγυημένες ποσότητες σκουπιδιών ανά έτος), αλλά ξεχνά σκανδαλωδώς την οποιαδήποτε αναφορά στα εργατικά δικαιώματα.

Μπορεί εμείς να μη δουλεύουμε στο εργοστάσιο του Λαζόπουλου, ξέρουμε όμως πολύ καλά τι μέσα μεταχειρίζεται η τάξη των αφεντικών για την εκμετάλλευση και το ξεζούμισμα μας.

Ταξικό μας καθήκον η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων και η εναντίωση στα σχέδια των αφεντικών για υποτίμηση της ζωής μας.

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

καμιά δίωξη στους συλληφθέντες

12208564_1516575155335544_6078019076535645263_n