Κείμενο για την εκκένωση και κατεδάφιση της κατάληψης Μπρούκλιν

Στις 15 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε εκκένωση και κατεδάφιση τη κατάληψης Μπρούκλιν. Το κτίριο μετά από εγκατάλειψη χρόνων από τους νόμιμους ιδιοκτήτες του, καταλήφθηκε από συντρόφους και συντρόφισσες την άνοιξη του 2016, για να καλύψουν τις στεγαστικές τους και πολιτικές τους ανάγκες, ενάντια στους εκβιασμούς των ενοικίων. Έτσι το παρατημένο σπίτι επί της οδού Ακαδημίας 16, με το μεράκι και τη στήριξη των αλληλέγγυων, πήρε ζωή και ξανάγινε κατοικήσιμο.

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η αξία χρήσης ενός οικήματος, μπροστά στην κερδοφορία, είναι μηδαμινή στα μάτια του καπιταλισμού. Έτσι οι 17 ιδιοκτήτες του σπιτιού, κατάφεραν να συμφωνήσουν στην παραχώρηση του σε εργολάβο και συγκεκριμένα στον «γείτονά» μας  Γ. Παπαθανασίου. Από εκεί και πέρα τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν τσουλήσει ομαλά για αυτούς.

Όμως, η αντίδραση τόσο των καταλήψεων όσο και των αλληλέγγυων συντροφισσών/-ων της πόλης φρέναραν προσωρινά τις προσπάθειες για κατεδάφιση. Ο ίδιος ο Παπαθανασίου παρουσιάστηκε μπροστά από την κατάληψη Μπρούκλιν, λέγοντας ότι έχει παραιτηθεί από την υπόθεση και ότι δεν σκόπευε να πετάξει κόσμο στον δρόμο.

Δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι ο εν λόγω εργολάβος είχε ηθικούς ενδοιασμούς για το αν θα άφηνε άστεγους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που έμεναν στην Μπρούκλιν και αυτό επιβεβαιώθηκε το πρωί της εκκένωσης. Παρουσία δεκάδων μπάτσων, το σπίτι αδειάστηκε και κατεδαφίστηκε άμεσα. Οι καταληψίες που αρνήθηκαν να αποχωρίσουν από το σπίτι, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κατηγορίες, ξεκάθαρη απόρροια της επιθυμίας και από όσο έχει φανεί και στο παρελθόν  του φόβου των ιδιοκτητών να μην τραβήξει η υπόθεση μέχρι τα δικαστήρια. Εδώ να σημειώσουμε, ότι την ώρα της εκκένωσης ούτε ένας από τους 17 ιδιοκτήτες δεν βρισκόταν στο σημείο. Ούτε καν ο συμβολαιογράφος Γιάννης Παπάς του οποίου το σπίτι βρίσκεται ακριβώς δίπλα, επί της οδού Ελένης Ζωγράφου, στον αριθμό 12Α.

Για εμάς η εκκένωση και κατεδάφιση της Μπρούκλιν είναι κομμάτι της γενικότερης καταστολής που δέχεται τόσο το καταληψιακό κίνημα, όσο και γενικότερα όσοι ανήκουμε στα καταπιεσμένα κομμάτια της κοινωνίας.

Την ίδια στιγμή που γίνονται εκκενώσεις καταλήψεων στα Γιάννινα, στην Λευκίμμη στήνουν ΧΥΤΑ και στις Σκουριές χρυσωρυχεία, αναγκάζοντας τους κατοίκους αργά ή γρήγορα να παρατήσουν τα σπίτια τους.             Χτυπάνε εργάτες και εργάτριες οι οποίες αγωνιζόμαστε ενάντια στη συνεχή υποτίμηση των ζωών μας, εξαγγέλλουν μηδενική ανοχή σε όποιον/α αντιστέκεται. Παράλληλα όμως, χαϊδεύουν τις τραμπουκοσυμμορίες των μπάτσων, τους ναρκομαφιόζους, τους φασίστες και τα αφεντικά.

Όλα αυτά όμως ωχριούν μπροστά στους αγώνες και τις αντιστάσεις που σηκώνονται και θα συνεχίσουν να σηκώνονται. Τα ντουβάρια της Ακαδημίας 16 μπορεί να έπεσαν, ωστόσο όσες μπουλντόζες και να φέρουν, όσους μπάτσους και να επιστρατεύσουν, όσα δικαστήρια και να ρίξουνε…

ΔΕΝ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ ΠΟΤΕ , ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ

Συνέλευση στέγης της Κατάληψης Αντιβίωσης