Προβολή ντοκιμαντέρ 13th amendment

Σε μια χώρα που αποκαλείται ”χώρα των ελευθέρων” παρατηρείται πως το 1/4 των φυλακισμένων του κόσμου βρίσκεται στις φυλακές της.

Το ”13th amendment”, δηλαδή η 13η τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος, αναφέρεται στην κατάργηση της δουλείας στην Αμερική και εξετάζει και το συνδέει τη Δικαιοσύνη και το σωφρονιστικό σύστημα των ΗΠΑ, την ”κερδοφόρα βιομηχανία των φυλακών”.

Το ντοκιμαντέρ, ωστόσο, καταφέρνει εύστοχα να καταδείξει μία πιο κρυφή μα ενδιαφέρουσα πτυχή του θέματος, η συντριπτική πλειοψηφία των φυλακισμένων είναι αφροαμερικανοί και να αναδείξει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις των φυλακών, τις φυλετικές εντάσεις και ανισότητες και την εξέλιξη από τους σκλάβους στους εγκληματίες στην κοινωνική σκακιέρα.

Ένα επίκαιρο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ σε μια περίοδο που η κοινότητα των μαύρων στην Αμερική παλεύει ακόμα με γεγονότα φυλετικής βίας και διακρίσεων και μέχρι πρόσφατα οι φυλακισμένοι στις φυλακές Άττικα στις ΗΠΑ αγωνίζονταν για την κατάργηση της υποχρεωτικής δουλειάς εντός των φυλακών.