Αλληλεγγύη στην κατάληψη Acta et Verba

Αλληλεγγύη στην κατάληψη Acta et Verba

Στην πόλη των Ιωαννίνων υπάρχουν μέχρι στιγμής πέντε καταλήψεις εκ των οποίων οι τρεις είναι αμιγώς στεγαστικές. Οι στεγαστικές καταλήψεις καλύπτουν την ανάγκη στέγασης χωρίς τους διαρκείς εκβιασμούς των ενοικίων. Προτάσσουμε λοιπόν, τη χρήση των άδειων και εγκαταλελειμμένων σπιτιών απέναντι στο θεσμό της ιδιοκτησίας, πηγή της κλοπής και της εκμετάλλευσης. Δε σκοπεύουμε να γίνουμε ιδιοκτήτες στη θέση των ιδιοκτητών (δεν είμαστε άλλωστε τράπεζες!!!). Η πολιτική επιλογή της κατάληψης εντάσσεται στα πλαίσια της αυτοδιαχείρισης των ζωών και των αναγκών μας και εναντιώνεται στις προσταγές της εκάστοτε εξουσίας.

Ποιοι είμαστε όμως εμείς; Είμαστε φοιτητές και φοιτήτριες, άνεργοι και άνεργες, χαμηλά αμειβόμενοι και αμειβόμενες, δραστηριοποιούμενοι/ες πολιτικά στον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο. Κοινό μας τόπο συνάντησης αποτελεί η κατάληψη Αντιβίωση, ένας πολύμορφος χώρος αντίστασης, αγώνα και επίθεσης στο υπάρχον σύστημα. Μέσα απ’ αυτή την κατάληψη προτάσσουμε την αυτοοργάνωση των αναγκών και των αγώνων μας χωρίς ιεραρχίες, ανάθεση ή διαμεσολάβηση. Η Αντιβίωση είναι ένα κέντρο αγώνα, ένα κέντρο συνεύρεσης όσων πλήττονται καθημερινά από τον καπιταλισμό, που επιλέγουν όμως να αγωνίζονται ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας και καταπίεσης. Φυλετικοί, εθνικοί, σεξουαλικοί και έμφυλοι διαχωρισμοί δε χωράνε ανάμεσα μας. Απέναντι μας έχουμε το κράτος, τους καπιταλιστές και τους λακέδες τους και θα συνεχίζουμε να παλεύουμε εναντίον τους μέχρι την ατομική και κοινωνική απελευθέρωση.

Ένα χρόνο πριν, στις 6 Απριλίου, ένα ακόμη κατειλημμένο σπίτι, η Acta et Verba στην οδό Κουρεμένου 5, εκκενώθηκε. Με παρουσία εισαγγελικών αρχών, οι αστυνομικές δυνάμεις εκκένωσαν την κατάληψη προβαίνοντας σε μία σύλληψη. Υπήρξαν συμπλοκές έξω από το σπίτι ανάμεσα στα ΜΑΤ και αλληλέγγυους συντρόφους και συντρόφισσες που κατέληξαν σε μία προσαγωγή.

Γιατί όμως το κράτος εκκενώνει τις καταλήψεις; Σε μια κοινωνία που διέπεται από τις ιδέες της εθνικής ενότητας, με εκατομμύρια άνεργους και χιλιάδες απολυμένους, με οικογένειες χρεωμένες και ανθρώπους που αυτοκτονούν από χρέη, που φυλακίζονται άνθρωποι εντός συνόρων και πνίγονται άλλοι τόσοι στο Αιγαίο, σε αυτή την κοινωνία λοιπόν που υποτιμάται καθημερινά η ζωή μας και καταπατάται κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, τα αναρχικά προτάγματα είναι επίκαιρα όσο ποτέ. Η εναντίωση σε κάθε εξουσιαστικό μηχανισμό, σε κάθε φασιστική/ρατσιστική/σεξιστική ή ολοκληρωτική λογική, η αλληλεγγύη μεταξύ των καταπιεζόμενων και η υπεράσπιση του βασικού αγαθού της στέγασης είναι αξίες που μέσω των καταλήψεων επιχειρείται να διαχυθούν σε κάθε γειτονιά, γεγονός που ενοχλεί το κράτος και τ’ αφεντικά. Γι’ αυτούς τους λόγους, οι καταλήψεις χτυπήθηκαν και συνεχίζουν να χτυπιούνται από τους “υπερασπιστές της ιδιοκτησίας”, όποιοι κι αν είναι αυτοί, μπάτσοι, τοπικοί άρχοντες, εισαγγελείς, δικαστές και δημοσιογράφοι ή το μακρύ χέρι του κράτους, τα φασιστικά κατακάθια. Απέναντι σε όλους αυτούς που θεωρούν πως μπορούν να χτυπήσουν και να αποδυναμώσουν τους χώρους και τις ιδέες μας, η απάντηση μας είναι οι πράξεις μας. Έτσι στις 11 Απριλίου το σπίτι στην οδό Κουρεμένου 5 ανακαταλήφθηκε και ξαναπήρε ζωή. Γιατί οι καταλήψεις δε στηρίζονται μόνο από αυτούς που κατοικούν εκεί, αλλά συνολικά από τον κόσμο του αγώνα.

Πάντα ανίκανοι να νικήσουν αυτό που δε θα είναι ποτέ ικανοί να αντιληφθούν.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο σύντροφο που δικάζεται για την κατάληψη Acta et Verba

Δικαστικό μέγαρο Ιωαννίνων Παρασκευή 7/10 στις 09:00

viwsi-logo